8000 Brugge - Refter

Topkok Geert Van Hecke, zo schromelijk tekortgedaan door Gault Millau (nog maar 17/20, één punt minder dan het over het paard getilde laboratorium In de Wulf uit Dranouter), ziet vermoedelijk de bui al hangen: nu nog een ster kwijt van Michelin en hij mag de boeken toedoen. Zo ver is het gelukkig nog niet. De rode gids loopt minder de mode van moleculair minimalisme na dan de Gault Millau jongen(s), maar je weet nooit.
Groot gelijk dus dat hij begin 2009 met Refter startte, een brasserie in een zijstraat aansluitend aan De Karmeliet. De naam zou moeten verwijzen naar de refter van de karmelietenorde, maar bij mij roept hij reminiscenties op aan mijn collegejaren, toen alles behalve mijn smaakpapillen werden gevormd.
Het interieur oogt inderdaad zeer spartaans. De fraai vormgegeven stoelen doen erg jaren vijftig aan en op de simililederen banken is het eerder ongemakkelijk zitten. De sobere zwarte tafeltjes zijn bedekt met een simpele onderlegger. Ongezellig is het beslist niet. Na wat we op het bord kregen zouden we eerder zeggen dat alles in mooie harmonie is met elkaar: interieur, bediening, eten.
En prijs. Voor 35 euro hadden we de keuze uit een achttal voorgerechten en evenveel hoofdgerechten. De wijnkaart bevat een tiental wijnen onder de 30 euro. Je hoeft dus geen fortuin te spenderen om kennis te maken met wat Geert Van Hecke verstaat onder "traditionele keuken in hedendaags jasje".
Ons voorgerecht, buikspek van het Duke of Berkshire varken, was zo succulent en meerlagig van smaak dat we alle gesofistikeerde toestanden van sterrenrestaurants op slag vergeten waren.
We hadden lang geaarzeld vooraleer in dit oord te kiezen voor simpelweg een steak frites met salade. Welnu, nooit eerder kregen we dit doordeweeks, zo vaak vermassakreerd gerecht op zo'n verheven hoogte opgetild op ons bord. Puur genieten, zodat we vergaten nota's te nemen en niet meer in staat zijn de meerwaarde precies te beschrijven.
Neem van ons aan: Refter is met zekerheid een plaats waar je kwaliteit krijgt voor je geld. De bediening verloopt zonder overdreven ceremonie maar efficient. In de halfopen keuken zie je jonge koks rustig en trefzeker bezig. Hier brengt jong aankomend talent, onder supervisie van een de beste koks van het land, een culinaire hoogmis tot stand.
Als je nog eens in Brugge komt, geen twijfel mogelijk: ga naar de Refter (reserveren, zeker 's avonds, aan te bevelen).
Wat belet Geert Van Hecke om, als de gidsen hem blijven afvallen, het hele sterren- en koksmutsengedoe over boord te kieperen zoals Marc Paesbrugghe van de Sir Anthony van Dijck al vele jaren geleden met succes deed?


Refter brasserie, Molenmeers 2, 8000 Brugge, tel. 050- 44 49 00, gesloten op zondag en maandag

Geen opmerkingen: