1000 Brussel - François

Rond het Sint Katelijneplein en de baksteenkaai (de Brusselse vismarkt) zijn er restaurants zat, maar opgepast, vele zijn gericht op het zo snel mogelijk uitkleden van buitenlanders die in groten getale op deze culinaire concentratie afkomen. Tot de meer solide adressen behoren La Belle Maraichère, Le Fourneau, l’ Huitrière, Vismet. Ergens in de grijze zone bevindt zich restaurant François, oud gekend huis met de klassieke visbereidingen. Geen tierlantijntjes of hoogstandjes, nikske “upgrading”. Rechttoe rechtaan, voor je ’t weet sta je weer op straat.
We gingen voor het menu van 39 euro en legden daar nog 5 euro bovenop voor de halve kreeft als hoofdgerecht.
De 9 Ierse oesters hadden een heel particuliere smaak en aan de overkant kwam een oerklassieke, onberispelijke Sint-Jakobsschelp.
Aan de kreeft Belle Vue kan zelfs een leerling kok zich geen buil vallen, maar de door de wol gewassen kelners vergaten wel de meegeleverde kreeftenschort om te binden. Detail.
De huiswijn, een naamloze sauvignon blanc, kon er best mee door, voor zijn geld (30 euro). Zodra men beter wil, schieten de prijzen rond en boven de 40 euro. Geen kattenpis.
We sloten deze eenvoudige, maar oerdegelijke maaltijd af met een klassiek potje chocolade mousse.
Voor een candlelight dinner moet men ook niet bij François zijn want de zaal is ’s avonds zo hel verlicht dat je zonder bril de krant kan lezen.


François, Sint-Katherinaplein 12, 1000 Brussel, 02-511 60 89, zondag en maandag gesloten

Geen opmerkingen: