5554 Valkenswaard (N) - Mama di Kookt

Op reis voor zaken belandden we in Valkenswaard, een stadje net over de grens op de weg van Hasselt naar Eindhoven. Buiten de met drank- en eetgelegenheden omzoomde marktplaats kenden wij er niets. We lieten ons door een autochtoon voorlichten en kwamen zo op een maandagavond bij Mama di Kookt terecht, een zich als Italiaans aandienend restaurant zo'n driehonderd meter van de drukke steenweg verwijderd die Valkenswaard doormidden splijt. Nederlanders durven al vanaf 18u aan het diner beginnen. Alle tafels op het terras waren dan ook bezet toen wij er rond 19u arriveerden, terwijl men in de nabije verlaten winkelstraten een kanon kon afschieten. Niets is zo dood als een Hollandse winkelbuurt na 18u.
Het decor van de (ruim bemeten) zaak stelt niet veel voor en dat wordt handig gecamoufleerd met overgedimensioneerde glazen luchters die een schaars licht werpen op het gezelschap. De borden komen bloot op de naakte houten tafel en dat draagt evenmin bij tot het creëren van de illusie van klasse.
Geen poespas dus voor onze nuchtere noorderburen, wel een aantrekkelijke formule: eten à volonté voor 21,50 euro per persoon. Je kan kiezen uit een kaart van 24 gerechten, één voor één te bestellen zo vaak je wilt. Voor 7 gerechten (met duurdere ingrediënten, dixit de dienster) is er een supplement te betalen dat varieert van 1,90 (per oester) tot 7,50 euro (voor king crab).
Na een klein soepje als amuse gueule gingen we van start met een vissoep uit Sardinië die hoogst nodig geconsumeerd diende te worden, op het randje van verzuren bij dit warme weer.
Vervolgens vielen we voor de geheimzinnige "duivelse garnaaltjes": correct gepelde en van het darmkanaal ontdane scampis op een krokante toast met pikante paprikasaus. Geen culinair hoogstandje maar best lekker.
De coquilles met appeltjes en balsamicostroop waren hun 4,50 euro supplement zeker waard.
We lieten het hierbij omdat wij ons bij de borrel aan kaasjes te buiten waren gegaan.
Toch konden we, als toetje, niet weerstaan aan de "choco della mama": een bijzonder rijke én lekkere, geglazuurde cake met chocoladevulling. Spijtig dat die niet à volonté was.
Uit de zeer beperkte wijnkaart kozen we een witte Villaseta, die zeer pittig en bloemrijk wegdronk, voor 22,50 euro per fles of 4,50 euro per glas. Aan wijn dient men zich hier geen buil te vallen. Voor 18,50 euro per fles kan men gaan kiezen uit de voorraadkast met 75 flessen.
Aangezien dessert en koffie niet inbegrepen zijn loopt de rekening toch algauw op tot een kleine 50 euro per persoon, maar voor dat geld heb je lekker (en veel) gegeten.
Drie jonge, goed in het vlees zittende deernen draven op en aan naar de open keuken en houden er een stevig tempo op na. Als je zelf niet wat temporiseert sta je na een uur weer op straat.
Met vertrouwen kan je bij Mama di Kookt terecht als je ooit eens de kant van Valkenswaard op moet.

Mama di Kookt, Karel Mollenstraat Zuid 7/8, 5554 CH Valkenswaard, tel. +31 40 20 15 025, alle dagen open vanaf 17u.

Geen opmerkingen: