8310 Sint Kruis Brugge - Restaurant De Jonkman

Onderweg van Antwerpen naar Knokke twijfelden we tussen mosselen gaan eten naar Philippine (waar ze het beste zijn) en het ontdekken van De Jonkman in Sint-Kruis (bij Brugge) waar we al veel lof over gelezen hadden. We kozen voor het laatste (en het duurste).
De jonge Filip Claeys is de rijzende ster aan het Brugse gastronomisch firmament. Dit jaar kreeg hij zijn eerste Michelin-ster en Gault Millau gaf hem een 15. En terecht, zo mochten we ervaren.
Het restaurant bevindt zich in een verbouwde villa langs de weg van Brugge naar Maldegem. Het interieur, overwegend in tinten van grijs, oogt sober en stijlvol.
We gaan voor het marktmenu van 39 euro en kiezen uit de kaart een aanbevolen wijn van 33 euro, een chenin blanc Savennières, een kleine appelation uit de Loire. Beiden blijken een excellente keuze te zijn.
We kunnen niet nalaten te vergelijken met Couvert Couvert in Heverlee, waar we enkele dagen eerder waren, en met In de Wulf in Dranouter. De porties zijn uitbundiger en de smaken meer geprononceerd dan in Couvert Couvert. We zijn hier in het gulle West-Vlaanderen, zoveel is duidelijk. De bereidingswijze van de gerechten is misschien niet zo gesofisticeerd als in In de Wulf maar ze zijn daarom niet minder smakelijk. De smaaksensatie die Filip Claeys weet te creëeren komt in ieder geval minder gekunsteld over.
We betaalden, met koffie toe, 130 euro voor twee en beleefden opnieuw een culinair hoogtepunt.

De Jonkman, Maalse steenweg 438, 8310 Sint Kruis Brugge, 050 - 36 07 67, gesloten op zondagavond, maandag en dinsdagmiddag.

Geen opmerkingen: