8620 Nieuwpoort - Restaurant Centrale

De kaai in Nieuwpoort, waar de vismijn is met aan de overkant een batterij viswinkels en restaurants, heeft een ingrijpende gedaanteverandering ondergaan. Een immens, fraai geplaveid plein en een bos spuitende fonteinen, een overdekte tramhalte, brede terrassen aan de kant van de restaurants, het wordt er beslist aangenamer toeven dan tevoren. De neringdoeners daar gaan mooie tijden tegemoet.
Tussen de talrijke restaurants, in alle prijsklassen, zijn mij geen "toeristenvallen" bekend. Café de Paris was aardig op weg er een te worden, maar ging enkele maanden geleden op de fles. Een nieuwe uitbater heeft intussen de zaak heropend, we gaan binnenkort eens proeven.
Onze favoriete pleisterplaatsen zijn Restaurant Centrale en (enkele huizen verder) Bistro du Port., beiden ter hoogte van de tramhalte.
Aan de bouillabaisse van Restaurant Centrale kunnen we moeilijk weerstaan. We vinden ze de lekkerste die we ooit ergens gegeten hebben. Voor 23 euro krijg je een ruime kom, een volle maaltijd, een voorgerecht hoeft echt niet. Met veel vis, geen zalm (die goedkoop is en daarom in de meeste andere etablissementen dominant aanwezig), een bord geroosterd brood met rouille. Een flesje democratisch geprijsde witte wijn erbij, meer moet dat niet zijn.
Restaurant Centrale ziet er aan de buitenkant weinig opvallend uit. Binnen oogt het met de witte tafellakens prijziger dan het in feite is. De ontvangst door de vrouw des huizes is bijzonder vriendelijk, zelfs hartelijk. Ons vertrouwen in de patron aan het fornuis is onlosmakelijk verbonden met de positieve belevenis.
Onlangs waren we er voor de zoveelste keer weer. Opnieuw ging ik voor de bouillabaisse, mijn partner koos voor het menu van 23 euro waarin vissoep, heilbotfilet op een bedje van spinazie en witte wijnsaus, chocolade mousse. Met een fles Zuid-Afrikaanse chardonnay en koffie betaalden we 72 euro en beleefden een fijne middag.
------------------------------------------------------------
In het anderhalf jaar dat verstreken is sedert het schrijven van bovenstaande commentaar, zijn we alweer minstens zes keer in dit restaurant komen eten. We durven ons intussen ook al eens aan "kalfsniertjes in mosterdsaus" wagen. Die zijn telkens onberispelijk klaargemaakt. Met een half dozijn oesters vooraf: een feest.
Als je eens live wilt meemaken wat de zo gesprezen Westvlaamse noeste werkkracht wel is, dan moet je hier de gastvrouw gade slaan. We hebben al meerdere keren meegemaakt dat ze op haar eentje een zaal van 22 of 26 personen bedient, aan 10 of 13 tafels, zonder dat ook maar iemand zichtbaar te lang moet wachten op het eten, op de rekening, voor een vraag of wat dan ook. De dame - die overigens niet onaardig om aanzien is en altijd stijlvol gekleed - pikkelt door de zaak aan een tempo dat je niet voor mogelijk houd. Het is niet alleen een kwestie van snelheid, maar evenzeer van zin voor organisatie en efficiëntie. Bewonderenswaardig. Als dit koppel niet behoorlijk zijn boterham verdient in de horeca, dan weet ik het meer. Het weze hen overigens van harte gegund.


Restaurant Centrale, Kaai 11 B, 8620 Nieuwpoort, 058-24 33 28, donderdag gesloten.

Geen opmerkingen: