1000 Brussel - Le Quai

Aan voorbereiding ontbrak het nochtans niet. Of misschien toch. La Belle Maraîchère, onze eerste keuze, bleek gesloten op woensdag. Bij de buur, Le Fourneau, moet je op hoge barkrukken zitten: niet meer aan ons besteed. Bij François op de hoek en in L’ Huitrière waren we al eens geweest. Maar niet getreurd. Aan eetgelegenheden geen gebrek daar in de buurt van de Brusselse Vismarkt. Dus doken we op goed geluk restaurant Le Quai binnen. “The Lobster Shop” prijkt er naast de naam. Een kreeftje, ja, daar hadden we wel zin in. Inbegrepen in het lunch menu van 23,50 euro voor drie gangen. Daar konden we ons geen buil aan vallen. Dachten we.
Buiten nog een eenzame zonderling waren wij de enige klanten in de relatief kleine gelagzaal. Het interieur dateert uit de jaren vijftig en oogt zo aftands en uitgeleefd, je moet het gezien hebben om het te geloven. Ik vermoed dat de zaak het vooral van de avonden moet hebben wanneer kitsch en verregaande slijtage aan het zicht onttrokken worden.
Dit hoeft echter geen domper op de culinaire geneugten te zetten, integendeel. Wij hoopten dat uit de (vermoedelijk) even grootmoederlijke potten de pure, echte, eenvoudige maar eerlijke kreeftenbereidingen zouden tevoorschijn komen.
Uit de wijnkaart kozen we een witte Bourgogne die zijn prijs (28 euro) zeker waard bleek te zijn.
De kreeftensoep, rijkelijk van croûtons en rouille voorzien, was te lauw en te flauw om echt te kunnen bekoren.
Met bijna aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was de halve kreeft eerst langs de diepvries gepasseerd. Toch net op tijd uit het hete sop gevist zodat ze haar sappigheid nog niet verloren had. Begeleid door drie soorten sausen smaakte het eerder klein uitgevallen beest toch voortreffelijk.
Voor alle zekerheid ruilden we het dessert voor een koffie om deze kennelijk op toeristen afgestemde maaltijd af te sluiten. Hadden we toch niet beter op de ongemakkelijke krukken van Le Fourneau plaatsgenomen?

Le Quai, Baksteenkaai 14, 1000 Brussel, 02-512 37 36, maandag en dinsdag gesloten

Geen opmerkingen: