9800 Deinze - Gasthof Halifax

------------------------------
Deze zaak werd in het najaar van 2011 door brand vernield
------------------------------

Op een zonnige lentedag waren we toevallig in de buurt, hadden onvoldoende tijd voor een lange lunch, dachten als bij ingeving aan "de Halifax". Gelegen aan de oever van de Leie, in een bocht, met ongemeen prachtig uitzicht over de velden, gelijk een doek van de Latemse schilders.
We waren er in jaren niet meer geweest. De zaak was recentelijk vernieuwd (voornamelijk het terras met bar) zonder de oorspronkelijke charme aan te tasten.
Charme, charmant, dat zijn de termen waarmee we ons Gasthof Halifax zijn blijven herinneren. Het begon als een oergezellige bruine kroeg temidden de "verdacht verlichte huizen" langs de oude baan Gent-Kortrijk. Rond de kleine toog stond men twee of drie rijen dik, de pinten bier werden over de hoofden aangereikt. Men kon er al eens een geile (gelegenheids-)weduwe tegen het lijf lopen, hetgeen de aanwezige, hoofdzakelijk uit zakenmensen bestaande bronstige hengsten dan ook letterlijk opvatten. Met voorbeeldige ijver daarin aangemoedigd door de voluptueuze waardin Yolande. Om voldoende krachten op te doen legde Frans, de pittoreske waard en filosoof ("'t leven es ne strejt"), al eens een lap rundsvlees op de rooster van het haardvuur. Zo is het begonnen.
Nu, meer dan dertig jaar later, is het zoon Vincent die de zaak bestiert. De kleine toog is er nog maar daaraan plaatsnemen wordt sterk afgeraden. Het is een eettent geworden, weliswaar geen gewone, want nog steeds gekend en druk bezocht voor zijn klassieke gerechten zonder poespas, waarvan op houtvuur gebakken côte à l' os een bestseller blijft. En alles tegen redelijke prijzen.
Of het publiek nog even kleurrijk is, konden we op deze middag niet vaststellen. We zaten buiten in de zon op het terras dat in twee niveau's afloopt naar de Leie. Spijtig dat we gehaast waren, het was er heerlijk toeven.
We gingen voor het standaard menu "Halifax", bestaande uit paté du chef, côte à l' os en chocolademousse (34 euro). Geen onooglijke proevertjes die in één keer nippen verdwenen zijn, maar gulle, uitbundig van groenten begeleide porties om u tegen te zeggen. Smakelijk en volgens de regels van de kunst bereid.
De bediening was vriendelijk en attent, hetgeen bij onze vorige bezoeken wel eens te wensen overliet.
Met een Campari soda en één glas rode huiswijn (bocht uit de supermarkt) betaalden we 46 euro. Het was fijn eens terug in "de Halifax" te zijn.


Gasthof Halifax, Emiel Clauslaan 143, 9800 Deinze, tel. 09-28 23 102, zaterdagmiddag en zondag gesloten

Geen opmerkingen: