8620 Nieuwpoort - 't Marmietje (2)

We hebben deze zaak weten evolueren van een volkscafé op een hoek in de Albert I-laan (nu Fortis bank) waar toen nog de kusttram voorbijdenderde, over een rechttoe rechtaan mosseltent tot het huidige, stijlvolle restaurant op de Zeedijk. De grote, slanke, blonde dame, die alom aanwezig tussen de tafels draaft, is een afstammelinge van deze autochtone neringdoeners en runt de zaak samen met haar echtgenoot in de keuken.
Het familiale karakter is zo af te lezen in details als: tekenpapier en kleurpotloden voor de kinderen worden (ongevraagd) aan tafel uitgereikt zodat de groten rustig kunnen eten.
Ook die middag tijdens de paasvakantie waren alle tafels bezet. Niettemin verliep de bediening vlot en attent en was wat op het bord kwam onberispelijk.
Het moet niet alle dagen kermis zijn dus kozen we voor simpelweg een soepje en een halve gebraden kip in champignonroomsaus (15 euro; geen geld, voor wat we kregen).
De aspergeroomsoep kwam zeker niet uit een pakje of een doos. En de kip in champignonroomsaus was sappig en mals, niet de opgewarmde, uitgedroogde troep die je zo vaak op je bord krijgt. Het deed mij terugdenken aan mijn jeugd toen dat ter gelegenheid van kermis of familiefeesten op tafel kwam. Nostalgisch, lekker, tegen alle dieeten in.
Met een halve liter huiswijn (tevens aperitief) betaalde ik 29 euro voor een heerlijke maaltijd.

't Marmietje, Zeedijk 28, 8620 Nieuwpoort, tel. 058 - 23 72 79, buiten het seizoen dinsdag en woensdag gesloten

1 opmerking:

Anoniem zei

Wij kunnen ons zeer goed vinden in het relaas van Pyrrha. Nu ook al meer dan twintig jaar klant bij 't Marmietje. Eerst op de Albertlaan en nu op de Zeedijk. Als klanten zo lang trouw blijven zegt dat genoeg.