3001 Heverlee - Restaurant Couvert Couvert

De keuze aan top-restaurants in het Leuvense is fel uitgedund sedert Ludo Tubée van de Belle Epoque op pensioen ging en Frank Fol het met zijn Sire Pynnock voor bekeken hield.
Nieuwkomers als Jeroen Mues in Luzine (Wilsele) en Kwinten De Paepe van Trente in de Muntstraat doen lofwaardige pogingen om dat gat te vullen maar moeten nog veel leren vooraleer ze de vereiste kwaliteit kunnen leveren voor de prijzen die ze durven te vragen.
Blijven nog: Arenberg en Couvert Couvert, beiden op een boogscheut van elkaar, net buiten de stad in Heverlee.
We gingen in restaurant Couvert Couvert voor het menu van 35 euro en kozen de wijn zelf. Op de ruim gesorteerde wijnkaart zijn de flessen beneden de 45 euro in de minderheid. We pikken er een Seresin Marlborough sauvignon blanc van 2006 uit (42 euro) en die is voortreffelijk, zonder alleluja evenwel.
Het mooie weer laat ons toe het aperitief op het terras te nemen, met uitzicht over de weiden en koeien. De hapjes zijn zuinig in aantal maar uiterst fijn van smaak.
Voor het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert hebben we de keuze uit telkens twee gerechten.
Op het bord verschijnt een simpele, volgens de regels samengestelde salade niçoise en aan de overkant penne met tomaat, kappertjes en verse ansjovis.
Een rijke keuze aan broodjes wordt uitbundig aangevoerd en aan de op tafel aanwezige olie, fleur de sel en gezouten boter kunnen we moeilijk weerstaan.
Als hoofdgerecht gaan we voor rode poon met tuinkruiden en paddestoelen op griekse wijze.
Als toetje mogen de melba perzik en de mozerella met gegrilde eierplant er beslist zijn.
Aan het assortiment zoetjes bij de koffie is te merken dat er een maître patissier in huis is.
De bediening is vlot, niet prominent maar attentvol en met stijl op de achtergrond aanwezig zoals het hoort.
In totaal betaalden we 136 euro voor twee en we vonden dat niet overdreven voor dat culinaire genot
Couvert Couvert speelt duidelijk een klasse hoger dan alle hierboven genoemde en andere restaurants uit Groot Leuven.

Couvert Couvert, Sint-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Heverlee, 016- 29 69 79, zondag en maandag gesloten.

8400 Oostende - Restaurant Auteuil

Deze zaak bestaat niet meer

Op de zeedijk, in de schaduw van het casino, ietwat verscholen achter geparkeerde auto's, bevindt zich een van de betere restaurants van Oostende. Er is een terrasje met een paar stoelen en binnen is het ook al niet erg ruim, met plaats voor 18. We zaten er knus op een typisch zomerse middag toen de regen tegen de ruiten kletterde. De lunch van 29 euro leek ons wel wat en was inderdaad in alle opzichten een voltreffer. Een garnaalkroket die de perfectie benaderde, als voorgerecht. Gerookte zeepaling, kunstig gedrapeerd rond geparfumeerde groentenpuree, waarna een schilderij van fijne dessertjes als afsluiter. Met wijn en koffie na waren we 87 euro kwijt voor twee, maar voor dat geld hadden we voortreffelijk getafeld terwijl intussen buiten de zon weer was gaan schijnen.
Het was niet de eerste keer dat wij er kwamen en ons vertrouwen in lady chef Caroline Lauwaert is alleen maar toegenomen.

Restaurant Auteuil, Albert I promenade 54, 8400 Oostende, tel. 059- 70 00 41, woensdagavond en donderdag gesloten.

3000 Leuven - Ming Restaurant Bar

Midden de talrijke cafés op de Oude Markt bevindt zich het betere, zo niet het beste Chinese restaurant van Leuven. Wij zijn al meer dan 15 jaar geregeld klant in deze zaak en werden nog nooit teleurgesteld.
Twee jaar geleden vond een gedurfde "herpositionering" plaats van chique, klassieke, duurdere chinees (onder de naam Ming Dynasty) naar trendy bar restaurant. Dat ging gepaard met een drastische restyling van het interieur van klassiek naar modern, sober en toch stijlvol en gezellig. De kwaliteit van de gerechten bleef op hetzelfde (hoog) niveau.
Eind april 2008 werd het roer opnieuw volledig omgegooid. Nu biedt men de formule aan van kleinere hapjes die men à volonté kan bestellen tegen een forfaitaire prijs van 16 euro voor de lunch (met uitzondering van 's zondags) en 26 euro 's avonds.
Er is een zeer ruime keuze uit koude en warme bereidingen die mooi gepresenteerd op tafel komen. Men bestelt per twee schotels per persoon, zo vaak men wil.
De kwaliteit is van een verfijning die uitzonderlijk is in dit soort gelegenheden. De huiswijn kan ik gerust aanbevelen. De bediening is bijzonder attent en stijlvol.
Bij mooi weer kan men plaatsnemen op het terras en genieten van de sympathieke drukte die het studentenvolkje met zich meebrengt.
Voor wie van de Oosterse Keuken houdt is dit een niet te missen ervaring in Leuven.

Naschrift:
De formule is totaal ongeschikt voor grotere gezelschappen. Men verwacht dat je per beurt twee gerechten bestelt. Die worden dan voor heel het gezelschap in één keer aangeleverd en gewoon op de tafel neer gepoot. Zoek zelf maar uit wat van jouw is. Dit leidt tot chaotische toestanden die exponentieel toenemen met het aantal leden van het gezelschap. Wij hebben de ervaring met een tafel van vier. Een groot deel van de hiervoren beschreven charme van de formule ging verloren, omdat de bediening zich niets aantrekt van wie wat besteld heeft. Er is maar één oplossing voor dit probleem: één schotel per keer bestellen en dan nog liefst met z'n allen dezelfde.

Naschrift 2:

We hebben dit systeem eens uitgetest, maar trapten in een andere val. We bestelden effectief één schotel per keer maar liepen daardoor buiten de tijd van twee uur. Omdat we vaste klanten zijn werd ons toch een uitzondering toegestaan. Maar u bent gewaarschuwd.


Ming Restaurant Bar, Oude Markt 9, 3000 Leuven, 016-292020, dinsdag gesloten


Aanvulling op www.resto.be en andere gidsen

Mijn (en uw) mening over restaurants (*) delen met anderen en daar feedback op krijgen. Dàt is de bedoeling van deze blog.
Een zo objectief mogelijk verslag. Een eerlijke beoordeling. Geen louter negatieve commentaren maar ook geen kritiekloze loftuitingen. Met respect voor de restaurateur, heel zeker, maar ook met de verwachting als consument niet bedrogen te worden.
Hier komt wat www.resto.be niet wil publiceren omdat het niet in hun commercieel kraam past. Op mijn (onprettige) ervaringen met resto.be kom ik later nog terug.
Hier gaan we dan. In de hoop dat de in gastronomie geïnteresseerde lezer er iets aan heeft.

(*) meestal Belgische