8400 Oostende - Au Vieux Port

Op een donderdagmiddag, putje winter, zat de zaak afgeladen vol. Een indicatie dat onze tipgever het bij het rechte eind had. Omdat we wat laat waren (niet gereserveerd) hadden we geluk en konden met ons gezelschap van vier een net vrijgekomen tafel krijgen achterin tegen de muur met de glas-in-lood decoratie. Zonder uitzicht op de kaai waar het toch maar troosteloos pijpenstelen regende en waaide.
We namen dus alle tijd, lieten al meteen de eerste van een reeks flessen wijn aanrukken (mannen onder elkaar, je kent dat) en opteerden voor het menu Gourmet van 34,95 euro. Vier gangen, met telkens keuze uit 3 of 4 gerechten. Een stevige grondlaag voor een van spiritualiën goed gevulde dag. Garnaalkroketten, soep en gebakken zeetong met frieten, dat zou moeten volstaan.
De bediening, kordaat maar vriendelijk, was al onmiddellijk mee met het feest.
Zoals u uit voorgaande verslagen kon afleiden hebben we onderhand enige expertise opgebouwd inzake garnaalkroketten. Welnu, deze van Au Vieux Port waren met afstand de beste in lange tijd. Lekker knapperig korstje, niet vettig, smeuïg, veel garnalen, perfect.
De enige frivoliteit - in deze voorts oerklassieke maaltijd – die we ons veroorloofden was het vervangen van het vissoepje door een kreeftencappucino geflambeerd met cognac. Heerlijk! Je hoeft er niet eens voor in de wind te zijn.
Waar andere etablissementen moeilijk doen over zeetong en met dagprijzen, zeg maar woekerprijzen beginnen te zwaaien, kwam hier doodeenvoudig, inbegrepen in het menu, een volwassen tong op tafel, perfect gebakken, begeleid door echte sla, geen konijnenvoer, en lekkere, goudgele frieten. Uit de uitsluitend van Franse wijnen voorziene wijnkaart hadden we een witte bourgogne gekozen die daar als gegoten bij paste.
Waarmee kan men zo’n oerdegelijke maaltijd beter afsluiten dan met een dame blanche, en een koffie toe? Jarenlang opgebouwde expertise ter zake weerhield er ons van een bel cognac te bestellen.
In een kuststad als Oostende zijn er ongetwijfeld toeristenvallen – wij kennen er zelfs een die absoluut te mijden is – maar we kunnen met de hand op het hart getuigen dat Au Vieux Port een absoluut betrouwbaar adres is waar men eerlijk eten verstrekt tegen een eerlijke prijs.

Au Vieux Port, Visserskaai 32, 8400 Oostende, teL. 059-70 31 28, maandag en dinsdag gesloten

8620 Nieuwpoort - Café de Paris

Midden de talrijke restaurants en viswinkels valt Café de Paris op door z’n groot terras aan de breedste kant van de vernieuwde Kaai in Nieuwpoort Stad. Het is er aangenaam toeven bij mooi weer en als de stoet van fonteinen spuit. Binnen, in het interieur van – wat dacht je – een echte Parijse brasserie, met comfortabele stoelen, is er plaats voor velen maar blijft de sfeer aangenaam en cosy, waar je ook zit. In zijn stijl zeer geslaagd te noemen. De garçons met hun lange zwarte schorten maken het plaatje compleet.
We waren verlekkerd op de zeevruchtenschotel maar moesten vaststellen dat de prijs sedert ons vorig bezoek in augustus 2009 gestegen was van 39,50 euro naar 48 euro. Een snelle berekening van wat ons dit inclusief aperitief, wijn en koffie zou gaan kosten, deed ons besluiten het democratisch te houden bij de obligate garnaalkroketten en slibtongetjes. De wijnkaart biedt een ruime keuze van flessen rond de 20 euro, zodat ook daar geen grote gaten in ons budget werden geslagen.
Waar waren de verse Noordzeegarnalen of de kreukeltjes gebleven voor bij het aperitief? Een schaaltje olijven leek toch erg op beknibbelen waar het opvalt.
De kroketten sprongen nu ook weer niet uit de band door een overdaad aan zichtbare garnalen en de salade bij de slibtongetjes had beter gekund dan gepropt in een te klein kommetje. De frieten waren uitstekend.
Zonder dessert maar met koffie waren we 35 euro pp kwijt, een prijs die ons al bij al gerechtvaardigd leek voor wat er tegenover stond.
Voor de doorsnee kost is Café de Paris zeker niet beter of slechter dan het dozijn andere eettenten in Nieuwpoort. Waar ze wel het verschil kunnen maken is in de weelderige zeevruchtenschotels voor wie de nodige euro’s op tafel wil leggen. Een betere setting om daar met volle teugen van te genieten kan je moeilijk vinden.

Café de Paris, Kaai 16, 8620 Nieuwpoort, tel. 058- 24 04 80, dinsdag gesloten

1000 Brussel - Aux Armes de Bruxelles

We hadden in de Beenhouwersstraat geen enkele moeite om te weerstaan aan de “racolage” - het soms agressief binnenroepen van passanten dat officieel verboden is maar toch hier en daar weer opduikt – en stevenden regelrecht naar het oud huis van vertrouwen dat al bijna een eeuw een lichtbaken is tussen de vele toeristenvallen in deze buurt.
Lichtbaken, nu ja, alles is natuurlijk relatief. Verwacht nu niet dat ze je daar met veel égards gaan ontvangen of dat de keuken ver boven de middelmaat uitsteekt. Klanten die zich niet laten opmerken hoeven niets te vrezen, maar wee de ongelukkigen die speciale wensen uiten of ergens moeilijk over doen. Hen wordt snel duidelijk gemaakt wie hier de baas is. De zaalbrigade, vergroeid met het interieur, maalt uitdrukkingsloos door de service heen.
We kregen een knusse plaats in de in brasserie-stijl ingerichte zaal.
Op de kaart tal van klassieke gerechten die men elders nog zelden aantreft: haring in witte wijn, gegrilde varkenspoot, kalfshersenen in tartaarsaus, witloof met kaas en ham.
Wij kozen het zekere boven het onzekere en gingen voor het lunchmenu van 22,50 euro waarin 1 glas wijn en koffie begrepen. Een eerlijke deal, voor wat we voorgeschoteld kregen. Vissoep: niets op aan te merken. We hadden ook preskop kunnen kiezen uit de 5 voorgerechten. De filet américain en de frieten waren eveneens impeccable. Stoofvlees met gueuze of gegrilde zalm met tartaarsaus zou waarschijnlijk even goed hebben gesmaakt.
Onze indruk is dat de keuken er zeker niet met de pet naar gooit en we voelden ons geenszins bedot wat prijs/kwaliteit betrof. Voorts zijn we geen moeilijke mensen en konden best opschieten met de dienstdoende knarren die daar toch ook maar om den brode zijn. Als we nog eens in de buurt van de Grote Markt komen gaan we beslist terug.

Aux Armes de Bruxelles, Beenhouwersstraat 13, 1000 Brussel, tel. 02-511 55 50, geen sluitingsdag

8400 Oostende - Chez Freddy

Op een doordeweekse middag, buiten het seizoen, zat de zaak behoorlijk vol. Overwegend met autochtonen, zo te zien, en dat schiep voor ons, toevallige passanten, een gevoel van vertrouwen. Om de dagschotel (roggevleugel met kappertjes) over te slaan en meteen door te steken naar het keuzemenu van 30 euro. Drie gangen met telkens keuze uit vier gerechten. Hoofdzakelijk vis, we zijn in Oostende.
We hielden voor alle zekerheid vast aan onze klassieke “testbatterij” voor als we de eerste keer een kustrestaurant bezoeken: garnaalkroketten, slibtongetjes en crème brulée. Daarmee moet zelfs een would be kok behoorlijk voor de dag kunnen komen. De betere chefs maken er dat ietsje méér van zodat ook deze eenvoudige maaltijd een feest wordt.
Bij Freddy weten ze zich inderdaad van de doorsnee veredelde frituur te onderscheiden door de smeuïgheid van de kroketten met net dat ietsje meer garnalen, de perfect gegaarde tongetjes, de bijhorende salade die er minder uniform en “opgekwakt” uitziet.
Aan de bediening was te merken dat ze gewoon zijn een groot aantal gasten snel en efficiënt, doch altijd vriendelijk en attent, weer aan de gezonde buitenlucht toe te vertrouwen.
Op het ruim terras kan men van het wijde zeezicht genieten, binnen doet de cosy aankleding aan een cruiseschip denken.
Ook voor de toerist is Chez Freddy een betrouwbaar adres waar men waar krijgt voor z’n geld.

Chez Freddy, Albert I promenade 67F, 8400 Oostende, tel. 059-70 49 47, maandagavond en dinsdag gesloten