8400 Oostende - Au Vieux Port

Op een donderdagmiddag, putje winter, zat de zaak afgeladen vol. Een indicatie dat onze tipgever het bij het rechte eind had. Omdat we wat laat waren (niet gereserveerd) hadden we geluk en konden met ons gezelschap van vier een net vrijgekomen tafel krijgen achterin tegen de muur met de glas-in-lood decoratie. Zonder uitzicht op de kaai waar het toch maar troosteloos pijpenstelen regende en waaide.
We namen dus alle tijd, lieten al meteen de eerste van een reeks flessen wijn aanrukken (mannen onder elkaar, je kent dat) en opteerden voor het menu Gourmet van 34,95 euro. Vier gangen, met telkens keuze uit 3 of 4 gerechten. Een stevige grondlaag voor een van spiritualiën goed gevulde dag. Garnaalkroketten, soep en gebakken zeetong met frieten, dat zou moeten volstaan.
De bediening, kordaat maar vriendelijk, was al onmiddellijk mee met het feest.
Zoals u uit voorgaande verslagen kon afleiden hebben we onderhand enige expertise opgebouwd inzake garnaalkroketten. Welnu, deze van Au Vieux Port waren met afstand de beste in lange tijd. Lekker knapperig korstje, niet vettig, smeuïg, veel garnalen, perfect.
De enige frivoliteit - in deze voorts oerklassieke maaltijd – die we ons veroorloofden was het vervangen van het vissoepje door een kreeftencappucino geflambeerd met cognac. Heerlijk! Je hoeft er niet eens voor in de wind te zijn.
Waar andere etablissementen moeilijk doen over zeetong en met dagprijzen, zeg maar woekerprijzen beginnen te zwaaien, kwam hier doodeenvoudig, inbegrepen in het menu, een volwassen tong op tafel, perfect gebakken, begeleid door echte sla, geen konijnenvoer, en lekkere, goudgele frieten. Uit de uitsluitend van Franse wijnen voorziene wijnkaart hadden we een witte bourgogne gekozen die daar als gegoten bij paste.
Waarmee kan men zo’n oerdegelijke maaltijd beter afsluiten dan met een dame blanche, en een koffie toe? Jarenlang opgebouwde expertise ter zake weerhield er ons van een bel cognac te bestellen.
In een kuststad als Oostende zijn er ongetwijfeld toeristenvallen – wij kennen er zelfs een die absoluut te mijden is – maar we kunnen met de hand op het hart getuigen dat Au Vieux Port een absoluut betrouwbaar adres is waar men eerlijk eten verstrekt tegen een eerlijke prijs.

Au Vieux Port, Visserskaai 32, 8400 Oostende, teL. 059-70 31 28, maandag en dinsdag gesloten

Geen opmerkingen: