8620 Nieuwpoort - De Kotter

Een paar honderd meter buiten de toeristische drukte, langs de grote baan tussen Nieuwpoort Stad en Nieuwpoort Bad, ligt onopvallend het restaurant De Kotter. Het maakt deel uit van het complex "Floreal", een organisatie voor sociaal toerisme (nu omgedoopt tot het eufemistische "toerisme voor allen"). Of dat de reden is waarom de prijzen bijzonder democratisch zijn, weet ik niet - de Vlaamse overheid subsidieert de infrastructuur - feit is dat de prijs/kwaliteit verhouding nergens in Nieuwpoort beter is dan hier. We komen hier al jaren zonder ook maar één negatieve ervaring.
Het interieur is zeker niet trendy, eerder een beetje uit de mode, maar best gezellig. De tafels met de comfortabele stoelen staan ver genoeg uit elkaar zodat een intieme conversatie mogelijk is. Gordijnen beletten het zicht naar buiten, op de belendende gebouwen, wat wij op een zomerse dag als minder aangenaam ervaren.
De ploeg bedienend personeel is al jaren ongewijzigd en kwijt zich uiterst voorkomend en feilloos van haar taak.
Er is keuze uit 3 menu's (en à la carte). We opteerden voor het Noordzeemenu van 28 euro en voor het forfait dranken van 16 euro waarin ook aperitief en koffie begrepen zijn. Zelfs met het duurste menu (33 euro) kan men zich nog geen buil vallen.
Als voorgerecht kwam een in repen gesneden flensje gevuld met gerookte zalm en kruidenkaas. Geen hoogstandje maar toch lekker.
De tweede gang bestond uit roomsoep van waterkers met snippers kippenwit. Een tweede bord sloegen we niet af.
De zeewolf in blanke botersaus met jonge groenten was perfect gegaard en zoals het hoort vergezeld van gekookte nieuwe aardappelen.
Een combinatie van aardbeien en chocoladeschuim sloot deze no nonsense maar lekkere maaltijd af.
Ook voor de chardonnay uit de Pays d' OC (een halve fles per persoon) hoefde de attente sommelier zich niet te schamen.
In De Kotter moet je geen haute cuisine verwachten maar eerlijke producten volgens de regels van de kookkunst bereid.
Zolang men niet vraagt onze aanhorigheid aan de socialistische zuil te bewijzen blijven we hier terugkomen.


De Kotter, AlbertI-laan 74, 8620 Nieuwpoort, 058-22 46 20, gesloten op zondagavond, maandag en dinsdag