8000 Brugge - Refter (3)

Na mijn vorig bezoek heb ik thuis voor vrienden het voorgerecht "gelakeerd buikspek Duke of Berkshire met krokante salade" proberen na te maken. Met succes, al zeg ik het zelf. "Krokante salade" is in feite witloof in zeer fijne reepjes gesneden, met enkele sprietjes ongesneden bieslook. Buikspek Duke of Berkshire is overal bij de betere slager te koop. Naar de samenstelling van de vinaigrette, van de lak en het likje geelkleurige saus had ik het raden. Aan de enthousiaste reacties van mijn gasten te merken was mijn imitatie geslaagd (zij kenden het origineel niet).
Dus toog ik opnieuw naar Brugge en de Refter voor een nieuwe les "hoe met eenvoudige ingrediënten een superlekker gerecht creëeren".
Op een gewone middag was geen tafel onbezet. Gelukkig had ik gereserveerd. Refter lijkt een succesverhaal te worden. Het weze Geert Van Hecke (ik ken hem niet persoonlijk) van harte gegund.
Als voorgerecht koos ik voor de suggestie van de dag: hoppescheuten met zacht gekookt kwartelei en mousselinesaus. Normaal ben ik niet zo voor knapperige groenten die kraken tussen de tanden, maar hoppescheuten zijn wel wat bijzonders en zeer seizoensgebonden. Vraag blijft of dit zijn 10 euro extra wel waard was.
Helemaal weg was ik dan weer van het "varkensribstuk Duke of Berkshire met gewokte groenten en oosterse saus". De ingrediënten heb ik zorgvuldig genoteerd, weet echter begot niet waar die fijne, aromatische smaak vandaan kwam en waarom die flinke lap varkensvlees zo sappig en mals bleef (gemarineerd, vermoed ik). Het bijhorend sausje / braadjus (in een kommetje opgediend) was om duimen en vingers bij af te likken, evenals de luchtige aardappelpuree die ik ook tot op de bodem heb uitgelepeld.
Ja, Geert Van Hecke weet dagdagelijkse kost op een hoger niveau te tillen. Alleen, het is voor een hobbykok als ik verdraaid moeilijk er achter te komen hoe hij dat doet. Het zit hem in de kleine details (smaakmakers) maar welke? Ik blijf terugkomen tot ik het weet.
(Je staat telkens weer versteld hoeveel geld je nog kan uitgeven bovenop de 35 euro van het basismenu)


Refter, Molenmeers 2, 8000 Brugge, tel. 050 - 44 49 00, zondag en maandag gesloten

8620 Nieuwpoort - 't Marmietje (2)

We hebben deze zaak weten evolueren van een volkscafé op een hoek in de Albert I-laan (nu Fortis bank) waar toen nog de kusttram voorbijdenderde, over een rechttoe rechtaan mosseltent tot het huidige, stijlvolle restaurant op de Zeedijk. De grote, slanke, blonde dame, die alom aanwezig tussen de tafels draaft, is een afstammelinge van deze autochtone neringdoeners en runt de zaak samen met haar echtgenoot in de keuken.
Het familiale karakter is zo af te lezen in details als: tekenpapier en kleurpotloden voor de kinderen worden (ongevraagd) aan tafel uitgereikt zodat de groten rustig kunnen eten.
Ook die middag tijdens de paasvakantie waren alle tafels bezet. Niettemin verliep de bediening vlot en attent en was wat op het bord kwam onberispelijk.
Het moet niet alle dagen kermis zijn dus kozen we voor simpelweg een soepje en een halve gebraden kip in champignonroomsaus (15 euro; geen geld, voor wat we kregen).
De aspergeroomsoep kwam zeker niet uit een pakje of een doos. En de kip in champignonroomsaus was sappig en mals, niet de opgewarmde, uitgedroogde troep die je zo vaak op je bord krijgt. Het deed mij terugdenken aan mijn jeugd toen dat ter gelegenheid van kermis of familiefeesten op tafel kwam. Nostalgisch, lekker, tegen alle dieeten in.
Met een halve liter huiswijn (tevens aperitief) betaalde ik 29 euro voor een heerlijke maaltijd.

't Marmietje, Zeedijk 28, 8620 Nieuwpoort, tel. 058 - 23 72 79, buiten het seizoen dinsdag en woensdag gesloten

8400 Oostende - Bistrot de la Mer

In de lange rij restaurants aan de Oostendse visserskaai is er ten minste één waar de toevallige toerist niet hoeft te vrezen van zijn zuurverdiend vakantiegeld te worden ontdaan voor snel in elkaar geflansd massavoer.
Bistrot de la Mer heeft een leuk, fris, overwegend wit interieur, genre cottage, waarin men zich al dadelijk in vakantiestemming voelt. Merkwaardig nog is dat de zaak gedreven wordt door drie gezusters, Françaises, twee in de zaal en één in de keuken.
Op een winderige en druilige lentedag waren wij de enige klanten. Tijd zat voor de Italiaanse assistent-kok om ons gemoedelijk te onderhouden over het lastige wedervaren van buitenlandse neringdoeners in het algemeen en van de drie franse zussen in het bijzonder. Allemaal in het Frans natuurlijk, want van Vlaams begonnen zijn oren te tuiten. Onder voorbehoud van het weer waanden we ons helemaal in een zuiderse taverne.
Wat op tafel kwam was met liefde en zorg bereid, dat kunnen we getuigen. Garnaalkroketten, smeuïg vanbinnen met veel echte grijze garnalen. Perfect rosé gegaard lamskroontje met fijne groenten. We kregen een heerlijke, eerlijke maaltijd voorgeschoteld. Omdat mijn compagnon geheelonthouder is dronk ik wijn per glas. Geen hoogvlieger, maar best wel te drinken.
Als je eens in Oostende komt, mijd ten allen prijze de Stad Kortrijk (zie mijn commentaar aldaar) en kies zonder aarzelen voor Bistrot de la Mer. In zijn klasse beslist een van de betere. Gault Millau 2009 gaf hen een 14 en dat vind ik volkomen terecht.

Bistrot de la Mer, Visserskaai 21, 8400 Oostende, tel. 059 - 80 18 00, dinsdag gesloten