75010 Paris - Brasserie Terminus Nord

Tegen de middag met de TGV in Paris Nord arriveren voor de "déjeuner": geen beter begin voor een city trip naar Parijs. Bij het buitengaan van het station hoef je slechts de straat over te steken om direct in de gepaste Franse stemming te komen.
Het interieur van Brasserie Terminus Nord, op het gelijkvloers van hotel Mercure, is een mix van art nouveau en art deco. Een échte brasserie dus. Het is er een drukte van je welste van aankomende en vertrekkende reizigers, vooral heren met das, maar de bediening blijft stijlvol en attent.
Ik was er in jaren niet meer geweest en herinnerde mij nog het stalletje met fruits de mer op de stoep en overal op de tafels schotels als karrenwielen vol met zeevruchten op een bed van ijs. Het stalletje was er niet meer (te veel regels van hygiëne?) en ook de enorme schotels fruits de mer waren nergens te zien (65 euro per stuk of 110 euro voor twee is niet echt democratisch te noemen).
De pot schaft evenwel nog wat anders en dat is een prospectus vol. We kozen een van de specialiteiten van het huis: choucroute Alsacienne. Voortreffelijk bereid en opgediend. En oeuf à la neige als toetje. Meer moet dat niet zijn.
Je kan erover van mening verschillen maar wat mij betreft staat Brasserie Terminus Nord aandoen gelijk met Parijs binnenkomen door de grote poort.

Brasserie Terminus Nord, 23 rue de Dunkerque, 75010 Paris, +33 1 42 85 05 15, geen sluitingsdag

75003 Paris - Bonne-Nuit-Paris (chambres d' hôtes)

Onze keuze (via het internet) voor de wijk Le Marais bleek in realiteit een gouden ingeving te zijn en de uitgezochte chambre d' hôtes nog méér.
Le Marais is een rustige, niet door toeristen vergeven wijk op de rechteroever van de Seine. De smalle straten, de statige "immeubles" (herenhuizen, ook "hôtels" genoemd), de talrijke modeboetieks en kunstgalerijen, de wijkrestaurantjes, de cafés met terras en typische ronde tafeltjes waaraan van 's morgens tot 's avonds locals zitten te roken, drinken, eten: je waant je in het decor van een Franse film waarin ieder moment Bourvil, Tati of een andere bekende acteur kan komen opduiken.
Het Louvre, Beaubourg, het Picasso museum, de Place des Vosges, alles op wandelafstand.
Gesterkt door de lovende commentaren op http://www.tripadvisor.com/ kozen we resoluut voor deze chambre d' hôtes i.p.v. voor een hotel en daar hebben we geen moment spijt van gehad.
De drie zeer ruime, antiek ingerichte kamers (elk met toilet & douche) bevinden zich op de eerste verdieping van een klassiek "immeuble" in een rustige straat met weinig verkeer, op enkele honderden meters van de Place de la République.
Omdat deze kamers bezet waren kregen wij de pas ingerichte kamer op het gelijkvloers, die uitgeeft op een kleine binnenkoer. Rustiek interieur - houten balken incluis waar Fransen zo verzot op zijn - en tot op de millimeter volgestouwd. Dat er maar weinig licht binnenvalt stoorde ons geenszins daar we niet naar Parijs gekomen waren om op de kamer te zitten. Deze kostte daarom 25 euro minder dan de 150 euro voor de andere.
Gastheer Jean-Luc ontpopte zich als de perfecte, veeltalige entertainer tijdens het ontbijt aan de gemeenschappelijke tafel in de family living, waar de gasten vanuit alle werelddelen samenkomen voor een gedwongen - maar al snel ongedwongen en gezellige - babbel bij de croissants met café noir.
In dit verrassend intieme "onderduikadres" van de wereldstad Parijs komen we zeker terug.

Bonne Nuits Paris, Mr & Mme Marchand, 63 rue Charlot, Paris 75003, +33 1 427 183 56 http://bonne-nuit-paris.com

8620 Nieuwpoort - 't Marmietje

Deze zaak heeft nieuwe uitbaters sinds 2016
----------------------------------------------------------------

De Zeedijk telt een hele optocht van eetgelegenheden waarvan geen enkele echt benedenmaats is. Wie evenwel op zeker wil spelen stapt 't Marmietje binnen. De zaak wordt gerund door een koppel, de man chef in de keuken, de vrouw bestiert de zaal. Dit laatste met minzame daadkracht en attente efficiëntie.
Het is het soort zaak dat mijn voorkeur wegdraagt.
Hier ben ik al tientallen keren geweest en mijn vertrouwen in de chef is nog steeds onaangetast.
Alle klassiekers worden er met ingrediënten van onberispelijke kwaliteit en in de juiste gaartijden bereid. Naar mijn smaak serveren ze er de beste mosselen van Nieuwpoort.
's Middags in de week biedt men een dagmenu tegen een democratische prijs. Overigens liggen alle prijzen op een middenniveau dat voor de geboden kwaliteit en service beslist gerechtvaardigd is.
Het terras werd onlangs uitgerust met panoramische vensters waardoor je een ongehinderd uitzicht hebt op het flanerend publiek en de wijdse zee. Ook bij koud en kil weer is het er knus toeven onder de verwarmingselementen. Binnen is het interieur modern rustiek zonder op te vallen.
Reserveren kan alleen voor 12u en 18u. Nadien kan het er snel vollopen, dus kom maar beter niet te laat.


't Marmietje, Zeedijk 28, 8620 Nieuwpoort, 058- 23 72 79, dinsdag gesloten buiten het seizoen en altijd op woensdag.