8620 Nieuwpoort - De Tuin

Er zijn tientallen restaurants in Nieuwpoort waar men behoorlijk kan eten voor een aanvaardbare prijs. Alle spijskaarten zijn nagenoeg inwisselbaar, alleen de kwaliteit verschilt. Echte "toeristenvallen", zoals men vaak in toeristische centra aantreft, zijn mij evenwel niet bekend.
Met een redelijk gerust gemoed vind je dus overal je vissoep, zeetong met friet, tomates crevettes en andere standaard gerechten die een toerist aan zee pleegt tot zich te nemen. Het betere werk moet men (in Nieuwpoort) ver gaan zoeken. Eens was er Bistrot Gerard, maar die hield het een paar jaar geleden voor bekeken. Het relatief jonge Charlie's Dinner zou wel kunnen, maar beperkt zich vooralsnog tot de hiervoren genoemde standaardkost, maar dan ietwat beter (en duurder) gebracht.
Voor de fijnere keuken moet je in restaurant De Tuin zijn. Het ligt en oogt wat bescheiden aan de niet-verkeersvrije kant van de zeedijk. Ook de kaart ziet er op het eerste zicht zeer standaard uit. Lady-chef Sandrine kan echter véél meer dan lekkere mosselen friet klaarmaken.
In het "menu van de chef" (37 of 47 euro volgens het aantal gangen) zit een glimp van haar kunnen verscholen. We kozen dan ook resoluut voor de "fantasie van gerookte paling, granny smith en polderaardappel" en het "duo van lamsfilet en kalfszwezerikken".
Was het voorgerecht nog door een geoefende amateur-kok te evenaren, het hoofdgerecht kon qua presentatie, gaartijden en smaak door geen enkele sterrenchef verbeterd worden. Tussenin kregen we nog een sorbet van mango. Het dessert was dan weer minder inventief dan de rest en bij de koffie had men ook iets guller mogen zijn.
De bediening was van het huiselijke, rondborstige, joviale type dat bij stijfdeftige gasten de tenen zou doen krullen, maar dat wij in deze setting wel konden appreciëren.
We vragen ons af waarom deze uitbaters niet resoluut voor de hogere klasse durven te gaan. Misschien omdat daar in Nieuwpoort onvoldoende cliënteel voor is? De kennis en kunde van chef Sandrine Losfeld zijn er in elk geval wel.
Inclusief een fles wijn van 23 euro van redelijke kwaliteit betaalden we 100 euro voor twee en dat was zeker verantwoord voor deze uitstekende maaltijd.


Restaurant De Tuin, Zeedijk 6, 8620 Nieuwpoort, tel. 058-23 91 00, gesloten op dinsdagavond en woensdag.