9000 Gent - C-Jean

Dit restaurant in hartje Gent, vlakbij het belfort en de kathedraal, staat hoog gequoteerd bij zowel GaultMillau (15 punten) als Michelin (1 ster). Onze eerste kennismaking op een doordeweekse donderdagmiddag in maart was echter een afknapper.
We kozen voor de lunchmenu van 35 euro (voorgerecht, hoofdgerecht, koffie), in de hoop voor een redelijke prijs te kunnen proeven van de culinaire hoogstandjes waaraan dit huis zijn hoge ranking te danken heeft.
Driewerf eilaas. De porties waren zo mini-mini, de gekozen wijn zo pover van kwaliteit, het lokaal zo ongezellig leeg, dat we eerder teleurgesteld zijn buiten gegaan.
Ja, de smaken van de gerechten, wat zeg ik, gerechtjes, waren zeer verfijnd en fraai gepresenteerd en bewezen dat de kok wel boven de doorsnee uitsteekt, daar niet van, maar meer dan zuinige voorproefjes stelden ze niet voor.
Daar waar andere gelijkaardige etablissementen zich tegen dergelijke kritiek proberen in te dekken door bij de koffie een gulle waaier versnaperingen te serveren, beperkte C-Jean zich tot 1 (één) praline en twee met een vergrootglas te zoeken zoetigheden.
Noch ik noch mijn tafelgenoot zijn grote eters, maar dit vonden wij toch al te gortig. Het totaal ontbreken van enige gulheid was veel te opvallend.
De wijnkaart biedt slechts een beperkt aantal flessen onder de 30 euro. Wij kozen voor een sauvignon blanc van 25 euro die geen enkele van de verfrissende, aromatische kenmerken van deze druif vertoonde en regelrecht uit de supermarkt had kunnen komen.
Omdat we iets te vieren hadden namen we nog een pousse-café toe en dat dikte de rekening nog aan tot 135 euro voor twee.
Niet voor herhaling vatbaar.
(Zouden anderen voor ons misschien dezelfde ervaring hebben opgedaan, want buiten ons twee was er niemand?)


C-Jean, Cataloniëstraat 3, 9000 Gent, 09-223 30 40, zondag en maandag gesloten

3001 Heverlee - Brasserie 500

Waar sinds mensenheugenis de afspanning "La Chasse" gelegen was, bevindt zich nu Brasserie 500, gemakshalve genoemd naar het huisnummer op de (drukke) Naamsesteenweg. Geen vooruitgang, als je 't mij vraagt.
Wel een vooruitgang is het totaal vernieuwde interieur dat met nieuwe antieke materialen een ouderwetse gezelligheid moet uitstralen.
Er kan behoorlijk veel volk zitten en dat was ook het geval op deze doordeweekse winteravond, dus dat beloofde.
De kaart is rijk gestoffeerd en doet vermoeden dat alles regelrecht uit de diepvries komt. Waar het ook vandaan kwam, wat we op ons bord kregen mocht er best wezen. En dat voor de gunstprijs van 13,50 euro (voor 2 gerechten, excl. drank) die de leidster van het gezelschap had weten te versieren.
De bediening was correct en vriendelijk.
Dit adres verdient verder geëxploreerd te worden.

Brasserie 500, Naamsesteenweg 500, 3001 Heverlee, 016-41 37 04, geen sluitingsdag