8400 Oostende - Stad Kortrijk

In de befaamde Langestraat, enkele huizen verwijderd van de Visserskaai, bevindt zich een van de merkwaardigste restaurants van de kust. Naast de beste prijs/kwaliteit verhouding voor gebakken zeetong met frieten is er chef René die alles in zijn eentje runt: koken, opdienen, afruimen. Het verhaal doet de ronde dat er één keer per week iemand komt afwassen. René maakt er dan ook geen probleem van dat (vaste) klanten zelf de fles wijn ontkurken of mayonaise gaan bijscheppen uit de grote pot.
Aan de buitenkant ziet het er uit als een frituur, maar binnen zijn de tafels met wit linnen bedekt. Verder een interieur dat uit de jaren vijftig stamt.
De zaak is druk beklant, want nergens in Oostende en aan de kust is de zeetong zo vers en zo goedkoop als hier.
Wij waren er al een drietal keer eerder geweest en inderdaad, buiten René hebben we nooit ander personeel gezien.
Dit keer arriveren we vrij vroeg, pas 12u 's middags en de zaak is nog weldadig leeg. We hebben de deurklink nog in de hand en René vraagt al of we weten wat we gaan eten. Onze keuze ligt vast: garnalensalade als voorgerecht en zeetong, met friet of course.
Dat René gehaast is en niet in zijn dagje zal weldra blijken.
De salade is heerlijk knapperig fris en de garnalen uitbundig in aantal. We kiezen een fles wijn die meer kost dan ze waard is.
Intussen zijn nog andere gezelschappen binnengewaaid. Iemand haalt een fles wijn uit de koelkast en wil die zelf ontkurken, zoals de mare luidt, maar dat is zonder de (humeurige) waard gerekend. René rukt de man brutaal de fles uit handen waardoor die mooi voor piet snot staat.
Ons hoofdgerecht komt er snel aan: grote, perfect gebakken zeetong en heerlijke, handgesneden frieten, geen groenten.
Nauwelijks is ons hoofdgerecht verorberd en onze fles wijn (op tafel) ver van uit of René poot een binnenkomende gast aan ons tafeltje neer terwijl de rest van het restaurant nog half leeg is. Zonder woorden wordt een koffie na dus afgeraden, een dessert is al helemaal ongewenst. Plaats zullen we maken voor ander (beter bekend) volk. We zijn nog geen een uur binnen.
Nergens hebben we zoiets meegemaakt.
Weet je wat het is? René is er zich perfect van bewust dat hij de goedkoopste zeetong serveert van heel Oostende en omstreken en permitteert zich daarom alles. O.a. klanten schofferen als hem dat zo uitkomt.
Durvers die zich dat (voor de prijs) willen laten welgevallen zullen de Stad Kortrijk toch een tof restaurant vinden.

Restaurant Stad Kortrijk, Langestraat 119, 8400 Oostende, 059- 70 71 89, op onregelmatige dagen gesloten

8950 Dranouter - In de wulf

Deze zaak bestaat niet meer
-----------------------------------------
In een godvergeten gat tegen de Franse grens bevindt zich een van de betere restaurants van dit land. Om het te vinden is het bezit van een GPS een zegen. 140 km van Brussel en de laatste 20 km zijn niet immer rechtdoor.

De jonge chef Kobe Desramaults wordt door de beroepscommentatoren de hemel in geschreven (1 ster van Michelin en 17/20 van GaultMillau) en dat is ook aan de prijzen te merken. Met 42 euro voor het lunchmenu (54 met wijn) en 85 euro voor het degustatiemenu (110 met wijn) zit hij aan bovenkant van zijn klasse.

Wij kwamen er op een zomerse middag voor de derde keer en konden het aperitief gebruiken op het zonovergoten terras. De hoge haag ontneemt ons het uitzicht op de omgeving van deze bucolische setting.

Een hele batterij bijzonder smakelijke (en ook bijzonder kleine) hapjes begeleiden het aperitief. Opvallend zijn de originele tot frivole recipiënten waarin ze worden opgediend.

We gaan voor het marktmenu van 95 euro, wijnen inbegrepen en verkiezen een plaats binnen in de koelte.

Het interieur is dat van een amateuristisch gerestaureerde koeienstal. Na een eerste algemene indruk, die positief is, springen de slordig afgewerkte details in het oog. Je kan het "gezellig" noemen, zonder meer.
Hier geen overwicht van gewichtig fluisterende zakenlui - industrie is er in geen velden te bekennen - maar welgestelde oma's die met hun nageslacht iets te vieren hebben, een kransje kokette dames uit Kortrijk, een blozende groentenboer die het zich wel kan permitteren en enkele culinaire toeristen zoals wij.

Het tiental schoteltjes dat in een gezapig tempo na elkaar op tafel komt is van een verfijndheid die men zelden tegenkomt. Je weet niet wat je eet, en dat is ook letterlijk te nemen. Alles is buitengewoon van smaak en oogstrelend gepresenteerd, op het gesofisticeerde en gekunstelde af. Bij de (eerder zuinig geschonken) wijnen zitten een paar uitschieters uit minder populaire Franse regio's. De bediening is jong en attentvol, niets op aan te merken.

Na voor zo'n 110 euro per persoon (all-in) een sublieme middag beleefd te hebben, kregen we toch het gevoel dat Kobe Desramaults flirt met de aanvaarbare grens prijs/kwaliteit en zullen we het waarschijnlijk bij dit derde bezoek laten.

In de Wulf, Wulvestraat 1, 8950 Dranouter, 057- 44 55 67, maandag en dinsdag gesloten.

8620 Nieuwpoort - Restaurant Centrale

De kaai in Nieuwpoort, waar de vismijn is met aan de overkant een batterij viswinkels en restaurants, heeft een ingrijpende gedaanteverandering ondergaan. Een immens, fraai geplaveid plein en een bos spuitende fonteinen, een overdekte tramhalte, brede terrassen aan de kant van de restaurants, het wordt er beslist aangenamer toeven dan tevoren. De neringdoeners daar gaan mooie tijden tegemoet.
Tussen de talrijke restaurants, in alle prijsklassen, zijn mij geen "toeristenvallen" bekend. Café de Paris was aardig op weg er een te worden, maar ging enkele maanden geleden op de fles. Een nieuwe uitbater heeft intussen de zaak heropend, we gaan binnenkort eens proeven.
Onze favoriete pleisterplaatsen zijn Restaurant Centrale en (enkele huizen verder) Bistro du Port., beiden ter hoogte van de tramhalte.
Aan de bouillabaisse van Restaurant Centrale kunnen we moeilijk weerstaan. We vinden ze de lekkerste die we ooit ergens gegeten hebben. Voor 23 euro krijg je een ruime kom, een volle maaltijd, een voorgerecht hoeft echt niet. Met veel vis, geen zalm (die goedkoop is en daarom in de meeste andere etablissementen dominant aanwezig), een bord geroosterd brood met rouille. Een flesje democratisch geprijsde witte wijn erbij, meer moet dat niet zijn.
Restaurant Centrale ziet er aan de buitenkant weinig opvallend uit. Binnen oogt het met de witte tafellakens prijziger dan het in feite is. De ontvangst door de vrouw des huizes is bijzonder vriendelijk, zelfs hartelijk. Ons vertrouwen in de patron aan het fornuis is onlosmakelijk verbonden met de positieve belevenis.
Onlangs waren we er voor de zoveelste keer weer. Opnieuw ging ik voor de bouillabaisse, mijn partner koos voor het menu van 23 euro waarin vissoep, heilbotfilet op een bedje van spinazie en witte wijnsaus, chocolade mousse. Met een fles Zuid-Afrikaanse chardonnay en koffie betaalden we 72 euro en beleefden een fijne middag.
------------------------------------------------------------
In het anderhalf jaar dat verstreken is sedert het schrijven van bovenstaande commentaar, zijn we alweer minstens zes keer in dit restaurant komen eten. We durven ons intussen ook al eens aan "kalfsniertjes in mosterdsaus" wagen. Die zijn telkens onberispelijk klaargemaakt. Met een half dozijn oesters vooraf: een feest.
Als je eens live wilt meemaken wat de zo gesprezen Westvlaamse noeste werkkracht wel is, dan moet je hier de gastvrouw gade slaan. We hebben al meerdere keren meegemaakt dat ze op haar eentje een zaal van 22 of 26 personen bedient, aan 10 of 13 tafels, zonder dat ook maar iemand zichtbaar te lang moet wachten op het eten, op de rekening, voor een vraag of wat dan ook. De dame - die overigens niet onaardig om aanzien is en altijd stijlvol gekleed - pikkelt door de zaak aan een tempo dat je niet voor mogelijk houd. Het is niet alleen een kwestie van snelheid, maar evenzeer van zin voor organisatie en efficiëntie. Bewonderenswaardig. Als dit koppel niet behoorlijk zijn boterham verdient in de horeca, dan weet ik het meer. Het weze hen overigens van harte gegund.


Restaurant Centrale, Kaai 11 B, 8620 Nieuwpoort, 058-24 33 28, donderdag gesloten.

8310 Sint Kruis Brugge - Restaurant De Jonkman

Onderweg van Antwerpen naar Knokke twijfelden we tussen mosselen gaan eten naar Philippine (waar ze het beste zijn) en het ontdekken van De Jonkman in Sint-Kruis (bij Brugge) waar we al veel lof over gelezen hadden. We kozen voor het laatste (en het duurste).
De jonge Filip Claeys is de rijzende ster aan het Brugse gastronomisch firmament. Dit jaar kreeg hij zijn eerste Michelin-ster en Gault Millau gaf hem een 15. En terecht, zo mochten we ervaren.
Het restaurant bevindt zich in een verbouwde villa langs de weg van Brugge naar Maldegem. Het interieur, overwegend in tinten van grijs, oogt sober en stijlvol.
We gaan voor het marktmenu van 39 euro en kiezen uit de kaart een aanbevolen wijn van 33 euro, een chenin blanc Savennières, een kleine appelation uit de Loire. Beiden blijken een excellente keuze te zijn.
We kunnen niet nalaten te vergelijken met Couvert Couvert in Heverlee, waar we enkele dagen eerder waren, en met In de Wulf in Dranouter. De porties zijn uitbundiger en de smaken meer geprononceerd dan in Couvert Couvert. We zijn hier in het gulle West-Vlaanderen, zoveel is duidelijk. De bereidingswijze van de gerechten is misschien niet zo gesofisticeerd als in In de Wulf maar ze zijn daarom niet minder smakelijk. De smaaksensatie die Filip Claeys weet te creëeren komt in ieder geval minder gekunsteld over.
We betaalden, met koffie toe, 130 euro voor twee en beleefden opnieuw een culinair hoogtepunt.

De Jonkman, Maalse steenweg 438, 8310 Sint Kruis Brugge, 050 - 36 07 67, gesloten op zondagavond, maandag en dinsdagmiddag.